En underbar resa till Estland, Lettland o Litauen

Åbolands pensionärer reser igen tillsammans
Fira annorlunda Valborg !

 

Vi möter våren på en underbar resa till Estland, Lettland o Litauen. Den baltiska kulturen, arkitekturen och naturen slår oss i sin mångfald. Vi lär oss såväl närhistoria som 1200-talet. Ett så brokigt förflutet som vi inte behövt uppleva i vårt lands historia.

Men inte enbart förflutet är vi ute efter, vi upplever hur man idag lever i de baltiska länderna.

Kultur, turism, mat, levnadsförhållanden osv kommer fram i de mål vi reser till och vad de lokala guiderna berättar för oss.
Nu är det dags för oss att lära oss känna våra grannar över viken.

Anmälan senast 20 januari 2019. Första i kvarn mal.

 

Dag 1. 27.04.  Kimitoön-Tallinn-Pärnu

Vi startar från Kimitoön med Launokorpis buss, båt till Tallinn och fortsätter
till Pärnu, där vi övernattar. Guidad tur på stan. Middag på hotellet.

 

Pärnu  i Rigabukten, delas i två delar av Pärnufloden. Pärnu är i dag mest känd som en populär bad- och kurort. Den första badanläggningen öppnade 1839. Vid förra sekelskiftet ökade dess popularitet och intresset blev ännu större efter Estlands självständighet 1920. Pärnu är också en universtetsstad

Dag 2. 28.04 Pärnu-Cesis-Turaida-Sigulda-Jurmala-Riga

Efter frukost på hotellet åker vi till Cesis, promenerar vid slottsruinerna.

Sedan Turaida slott, med ledig tid för lunch. I Sigulda tittar vi på grottor och i Jurmala
ser vi en populär semesterort med 32 km sandstrand. På kvällen inkvarterar vi på hotellet i Riga
och middag på hotellet.

 

Cēsis, i norra Lettland. Staden är belägen vid floden Gauja. Cēsis är känt för sin medeltida borg, som nu ligger i ruiner.

Turaida slott  är ett nyligen rekonstruerat medeltida slott i Turaida. slottet ligger ovanför träden som ett mäktigt skepp byggt av röd tegel. Huvudtornet, som är högst, är som ett spar i mitten av fartyget, och bakre delen av fartyget med sin torn formade södra del.

Borgen började byggas på 1200-talet och tillhörde biskopen av Riga. Den förstördes av en brand år 1776 och blev sedan inte återuppbyggd. En restaurering av ruinerna gjordes på sextiotalet. Borgen är Lettlands främsta turistmål utanför Riga.

Sigulda, cirka 50 km nordost om Riga och ligger vid floden Gauja. Området är uppbyggt av sandsten och är känt för sina grottor.

Floden har eroderat sig ner i berggrunden och höjdskillnaderna i området är större än i det omgivande platta landskapet och växtligheten är mer varierad med bland annat mycket lövträd.

Jūrmala, är en semesterort och ett populärt turistmål. Staden är långsträckt och består mest av trähus i art nouveau-stil. Den främsta anledningen att besöka staden är den 32 km långa, långgrunda sandstranden som har lockat badgäster till Jūrmala sedan sent 1800-tal.

 

 

Dag 3. 29.04 Riga- Rundalens slott – Siauliai (korskullen)- Klaipeda

Efter frukost, guidad tur i Riga. Därefter en promenad på korskullen i Siaulai.
Fritid för lunch. Efter lunch till Klaipeda, inkvartering för två nätter. Middag på hotellet.

 

Riga är Lettlands huvudstad, som ligger vid floden Daugava vid Rigabukten. Arkeologiska fynd i området har daterats till 2 000–2 500 före Kristus. Historiskt har Riga varit Baltikums viktigaste handelsstad. År 1997 upptogs Gamla stan på Unescos världsarvslista.  År 2001 firade Riga 800-årsjubileum och var under detta år europeisk kulturhuvudstad, liksom 2014. Riga har idag en speciell ekonomisk status i Lettland som frihamn.

Šiauliai, nämns för första gången år 1236, är kanske mest känd för Kryžių kalnas (Korskullen), en kulle cirka 12 km norrut med ett stort antal kristna kors. Šiauliai nämns för första gången år 1236.

Klaipėda, är sedan medeltiden en viktig hamnstad. Klaipėda har tidvis tillhört bland andra Tyska orden, Sverige, Ryssland, Tyskland och Sovjetunionen.

 

Dag 4. 30.04 Kuriska näset NidaNidan-Klaipeda

Efter frukost, guidad tur i Klaipeda, därefter guidad tur på Kuriska näset. Tid för lunch.

På kvällen middag.

 

Kuriska näset (Nida) är en 100 km lång och mycket smal (500 m till 4 km) landtunga av sand som separerar Kuriska sjön från resten av Östersjön. Kuriska näset är delat mellan Litauen och den ryska Kaliningrad-exklaven. Människor har bott här sedan stenåldern och har alltid kämpat för att inte Kuriska näset ska erodera och kollapsa och det är därför Kuriska näset fortfarande existerar. Litauiska delen av Kuriska näset heter Neringa och där ligger bland annat Nida, en by nära den ryska gränsen. Kuriska näset är rikt på bärnsten.

 

Dag 5. 01.05   Klaipeda-Kaunas-Trakain slott o dess område
Efter frukost avfärd till Kaunas och rundtur i den vackra staden, fritid för lunch. Färden fortsätter till Trakai slott, ett vackert slott i vacker miljö. Övernattning i området. Middag på hotellet.

 

Kaunas är Litauens näst största stad i södra Litauen vid sammanflödet av landets två största floder Njemen och Neris. Gamla staden domineras av det eleganta rådhustornet och av ärkekatedralen. Denna del av staden har en betydande medeltida bebyggelse. Den moderna stadsdelen runt paradgatan Laisvės alėja har fina exempel på tjugo- trettiotalsarkitektur, främst i art déco-stil. I stadens sydöstra del finns kasern- och industribebyggelse från den tsarryska tiden och i Vilijampolė – där det judiska gettot låg under den tyska ockupationen – finns låg träbebyggelse.

Trakai Island Castle, ett slott i Trakai, på en ö i Galvėsjön . Byggandet av stenslottet började på 1400-talet av Kęstutis. Trakai var en av huvudstäderna i Storhertigdömet Litauen och slottet hade stor strategisk betydelse. Trakai Island Castle byggdes i flera faser. Det gamla slottet ligger på ena sidan av sjön, i öppen mark, den andra står i mitten av en andra sjön, byggt av tegel som följer franskt mönster.

 

Dag 6. 02.05  Trakai-Vilnus

Efter fukost åker vi till Vilnus där vi har en guidad rundtur och sedan fritid. Middag på hotellet.

 

Vilnius, i sydöstra Litauen, där floderna Vilnia och Neris flyter samman. Vilnius nämns första gången i källor år 1323 och är en arkitekturstad där det finns över 40 kyrkor i staden. Som flera andra medeltidsstäder utvecklades Vilnius kring sitt stadshus. Den främsta gatan, Pilies gatvė, går bland annat förbi guvernörspalatset och stadshuset. Gamla stan i Vilnius är en av de största i Europa (3,6 km²) och stadens främsta historiska och kulturella platser finns i detta område. Byggnaderna i området (nära 1 500 olika) byggdes under flera århundraden, vilket har givit ett stort utbud bland olika arkitektoniska tidsepoker. Bland de främsta sevärdheterna i staden finns Gediminastornet (Gedimino bokštas) och Katedraltorget (Katedros aikštė). Unesco har tagit upp Vilnius gamla stad på sin världsarvslista.

 

Dag 7.  3.5.  Vilnus-Helsingfors

Förmiddagen ledig. Flyget till Helsingfors avgår kl.14.20 framme kl.15.30 i Helsingfors där bussen möter oss för transport till Kimitoön.

 

 

 

FAKTA:

Resedatum:                   27.04 – 03.05.2019    (lördag-fredag)

Resans pris:                   980 €/pers i tvåpersoners rum

Enkelrumstillägg:             180 €

 

I priset ingår:                 

  • Flygresor Vilnus – Helsingfors i turistklass inkl. flygskatt
  • Bussresa i helturistbuss, Launokorpi
  • Transport Kimitoön – Helsingfors – Kimitoön
  • 6 nätter på hotell inklusive frukost
  • 7 middagar inklusive vatten och 1 glas vin
  • Inträde till alla ovannämnda platser

Lokalguide

  • Reseledaren Calle Storm

 

I priset ingår inte:

  • Övriga måltider
  • Reseförsäkring

 

Anmälan:
Senast 20 januari 2019

J&M Launokorpi Oy,    info@launokorpi.com,  tel. 040 5417033

Calle Storm                calle.storm@pp.inet.fi  tel 050 3638751

 

 

ANSVARIG ARRANGÖR:     J&M Launokorpi Oy,    Valhallankuja 6   25700 Kimito

info@launokorpi.com

http://www.launokorpi.com

 

Vi förbehåller oss, vid behov, rätten till punktförändring i programmet.

 

 

  • Giltigt pass eller EU-identitetsbevis behövs! Rätt till ändringar i resans program eller pris förbehålls. Specialvillkor tillämpas på denna resa. Se närmare under på www.ingsva.fi. Vaccinationer: kontrollera på www.rokote.fi